Jan van Nassaustraat 21, 2596 BL Den Haag
Ma – Vr 8:30 – 17:30
post@driessenaccountancy.nl

Notaris blijft nodig voor oprichting bv

Ook in de toekomst zal de notaris een rol spelen bij de oprichting van een bv. Dit heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming aangegeven in antwoord op vragen in de Tweede Kamer.

Op grond van een Europese richtlijn kunnen bepaalde kapitaalvennootschappen, waaronder de bv, in de toekomst langs digitale weg worden opgericht. Dekker heeft echter aangegeven dat Nederland gebruik zal maken van de mogelijkheid om de rol van de notaris bij oprichting van een bv te handhaven. Weliswaar wordt onderzocht of de digitale oprichting van een bv via een digitale akte kan plaatsvinden, maar daarbij zal dus wel gewoon een notaris betrokken zijn. Hierbij speelt een belangrijke rol dat de vereenvoudiging van de oprichting van kapitaalvennootschappen niet ten koste moet gaan van de waarborgen tegen misbruik en fraude.
Verder heeft de minister aangegeven dat hij zich niet herkent in het beeld dat het aantal fraudegevallen met bv’s is toegenomen sinds per 1 juli 2011 geen verklaring van geen bezwaar meer nodig is voor de oprichting van een bv. Het preventieve toezicht is vervangen door een doorlopend toezicht, maar de notaris speelt nog steeds een rol bij de oprichting van een bv, wat bijdraagt aan het voorkomen en bestrijden van misbruik van rechtspersonen. Volgens Dekker wordt fraude met bv’s (en andere kapitaalvennootschappen) tegenwoordig beter herkend.

Bron: Tweede Kamer, 1-7-2019