Jan van Nassaustraat 21, 2596 BL Den Haag
Ma – Vr 8:30 – 17:30
post@driessenaccountancy.nl

Proefrit zonder kentekenbewijs: boete voor autohandelaar

Voor autohandelaren die gebruik maken van de handelaarsregeling is het belangrijk om bij een proefrit hun klant het juiste kentekenbewijs mee te geven. Als de autohandelaar dat vergeet, riskeert hij een boete.

Een autohandelaar past de handelaarsregeling toe. Wanneer één van zijn klanten een proefrit maakt met een auto die is voorzien van het handelaarskenteken, wordt hij gecontroleerd door de Belastingdienst. De klant kan het kentekenbewijs dat hoort bij het handelaarskenteken niet tonen. De inspecteur legt de autohandelaar daarom een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting (MRB) op ter grootte van € 421. Dit bedrag ziet op het tijdvak van een jaar. Daarnaast legt de fiscus de handelaar een boete op van 100% van de naheffingsaanslag. Uiteindelijk is de Belastingdienst bereid de boete te verminderen tot € 100. De autohandelaar is daarmee niet tevreden en gaat in beroep tegen de naheffingsaanslag en de boete.
De handelaar vindt dat de naheffingsaanslag en de boete niet in een redelijke verhouding staan tot de overtreding. Hij voldoet immer aan alle voorwaarden van de handelaarsregeling en heeft maar één keer een fout gemaakt. Bovendien hoeft een particulier voor een vergelijkbare fout slechts € 45 aan boete te betalen. Maar Rechtbank Gelderland acht een verdere verlaging van de boete niet nodig. De boete is conform de regels is opgelegd. De omstandigheden die de autohandelaar naar voren brengt, doen daar niets aan af. De wet biedt geen tegenbewijsregeling en verplicht de fiscus evenmin om de boete verder te matigen.

Bron: Rb. Gelderland 28-08-2020